Schrijver / blogger / dichter Heidi Koren geeft je maandelijks een update over haar ervaringen als yogi bij YogaNoord. Veel leesplezier!

Januari 2021

Bodyscan

‘Het doel van de bodyscan is niet om ergens te komen, of om deze perfect te beheersen. Elk moment is weer anders. Je lichaam is ook elk moment anders. Het enige wat je doet tijdens de oefening is steeds je aandacht brengen naar een onderdeel van je lichaam. Ben je slaperig? Keer met je aandacht weer terug naar de oefening. Ben je echt moe? Rust of slaap dan eerst, voor je verdergaat met de oefening.’

Ik kan deze tekst dromen, want ik doe de bodyscan zeer regelmatig sinds ik jaren geleden thuis kwam te zitten met een dikke burn-out. Ik startte ermee om inderdáád weer in contact te komen met mijn lichaam. Want (hoe is het mogelijk hè) daar kun je behoorlijk mee uít contact geraken. Dat ziet er een beetje uit als een pratend (lees: kakelend) zwevend hoofd. Nu je dat zo leest, schiet je vast iemand te binnen. Raad diegene dan ook eens de bodyscan aan.

Ook al is de bodyscan duidelijk bedoeld om in contact te komen met je lichaam, en beveelt de stem mij tamelijk stevig gedurende een aantal keer tijdens de 36-minuten durende sessie dat het echt níet de bedoeling is dat ik ga slapen, bij de tweede waarschuwing lig ik al te pitten. Meestal grinnik ik nog even in mezelf voor ik de slaap echt binnen laat want ik ben net een kleuter en vind de dingen die eigenlijk niet mogen nog steeds extra leuk. Maar de bodyscan is niet alleen maar een goede manier om snel in slaap te komen. Hoewel de stem mij echt verzekerd van het feit dat het niet de bedoeling is om me te ontspannen, om me beter te voelen of om op te laden: ik voel mij na deze 36 minuten echt als herboren, of ik nou geslapen heb of niet.

Omdat ik thuis werk is pauze nemen voor mij iets wat er wel eens bij in schiet. Gelukkig heb ik twee honden die mij uiteindelijk wel waarschuwen als er frisse lucht in hun en vooral míjn hoofd moet en laten ze me iedere dag drie keer flink uit. Momenteel werkt heel Nederland thuis en dat is anders dan naar kantoor gaan. Misschien is het druk omdat je naast je werk ook nog je twee tieners moet overhoren/aansporen/uit de gordijnen moet trekken. Misschien is het rustig en zijn er verdacht weinig collega’s online. In beide gevallen zou ik je de bodyscan van harte aanbevelen. Zeg niet tegen je huisgenoten: ik ga even een dutje doen, want wie kan dat nou waarderen? Zeg gewoon: ik ga even een bodyscan doen, gewoon even checken hoe het staat met mijn lijf. Daarvoor heeft iedereen begrip toch?

De stem leidt je langs je hele lijf. Hallo tenen! Hallo enkels, alles goed? En nu is het dus niet de bedoeling dat je  hard je best gaat lopen doen om te zorgen dat het overal lekker aanvoelt in dat lijf van je. Nee dat is nu juist zo fijn! Je hoeft alleen maar overal even hoi te zeggen: hoi linkerarm, hoi rechter. Dat is alles. En of je daar nou van in slaap valt of niet, dat maakt eigenlijk niks uit. Als de gong klinkt, ben je hoe dan ook weer helemaal bodyzen, ook al is dat dus niet de bedoeling van de bodyscan.