Schrijver / blogger / dichter Heidi Koren geeft je maandelijks een update over haar ervaringen als yogi bij YogaNoord. Veel leesplezier!

April 2020

Thuisyoga

Mijn lief zit rechtop aan de keukentafel te schrijven. Mijn dochter ligt op half zeven op de bank. De hond ligt voor het raam in spreidstand. Ik sta op mijn yogamatje in de hondhouding. Tussen mijn benen door neem ik mijn huishouden waar. De vaatwasser moet worden ingeruimd. Er is nog niet stofgezogen. De hond haart behoorlijk.

De stem van Cindy klinkt uit de televisie: adem in door de neus, uit door de mond.

Het is de tweede week van thuisblijven. De tweede week van geen school, geen werk. Het is ook de tweede week van prachtig weer. Gelukkig maar want zo kunnen we elkaar zo nu en dan even flink uitlaten.

Als ik thuis aan yoga doe ben ik mij altijd gruwelijk bewust van hoe ik erbij hang/sta/lig. Alles wat op de yogaschool normaal is, is thuis toch een beetje anders. Ik draai mijn kont naar mijn huisgenoten en blaas uit. Mijn lief grinnikt. Ik sta op mijn kop en loop rood aan, mijn dochter hinnikt. Maar we wennen. Er ontstaat langzaam een nieuw ritme in huis. Eén waarin iedereen zijn werkzaamheden oppakt, in meer of minder geconcentreerde staat, waarin drie keer per dag gezamenlijk wordt gegeten, waarin wordt gespeeld, gewandeld, gefietst, sinds twee dagen wordt er ook zo nu en dan gemopperd. Er wordt gelukkig ook veel gelachen.

Mijn matje kan ook in de tuin. Ik leg het terraskleedje eronder zodat het iets minder hard is. De buren kunnen vanuit hun slaapkamer naar me kijken als ze dat willen, maar ach. Ik heb niet zo veel ruimte meer om me daar druk over te maken. Dus groet ik de zon, de maan, de sterren. Ga op mijn kop staan en wens dat ik niet ziek word, dichtgroei of al te veel mopper en dat het weer overgaat en dat we dan weer verder gaan samen. Met zijn allen. Iets anders misschien dan voorheen. Iets bewuster wellicht, iets minder van veel, iets meer van klein maar vooral dichtbij. Heel dichtbij.