Schrijver / blogger / dichter Heidi Koren geeft je maandelijks een update over haar ervaringen als yogi bij YogaNoord. Veel leesplezier!

Mei 2020

Geheim ingrediënt

In de tweede week van de coronacrisis installeerden mijn dochter en ik allebei dezelfde workout-app die ons dagelijks door een kort trainingsschema moest leiden. We spraken af om om de dag minstens drie rondjes om het voetbalveld te gaan skaten. Als het rustig zou zijn op het veldje zouden we een potje basketballen. Voor mezelf had ik nog bedacht dat ik alle yogalessen mee zou doen nu ik toch meer tijd had.

Het appje was na anderhalve week vergeten. Alleen de eerste drie dagen zetten we de klok erop gelijk, daarna begonnen we slordig zo nu en dan een dag te vergeten om vervolgens helemaal niet meer aan de app te denken. We zijn de afgelopen zes weken drie keer gaan skaten en hebben evenzo vaak gebasketbald. Ik doe zeker niet dagelijks mee aan de yogalessen.

Voornemens pakken wel vaker anders uit dan hoe ze zijn bedoeld. We nemen ons iets voor omdat we iets anders willen voorkomen, dat we stijf worden bijvoorbeeld of dik, maar ondertussen werpt het leven weer andere onvoorziene situaties op ons pad. Ontzettend mooi weer bijvoorbeeld waardoor ik dagelijks twee keer de nevengeul afzwem. Spierpijn waardoor ik de workout app liever helemaal vergeet. En meer vrije tijd dan me lief is waardoor ik de les van Cindy op elk willekeurig tijdstip in de tuin kan uitvoeren.

Het is niet hetzelfde als het echte leven, maar de meesten van ons redden zich best aardig zolang we niet ziek zijn en niet te maken krijgen met schrijnende situaties in onze directe omgeving. Alles werd een paar weken geleden omgegooid, stilgezet, gewijzigd of geannuleerd en toch gaat het leven gewoon maar door. Ik mis iets. Het is het geheime ingrediënt. Het geheime ingrediënt wat het echte gesprek met je beste vriendin in de kroeg tot een andere ervaring maakt dan het telefoongesprek wat je met haar voert. Het zijn niet alléén die klinkende glazen, de omhelzing bij binnenkomst en vertrek, die hand op je been. Er is iets anders.

Het is het geheime ingrediënt wat maakt dat de onlinelessen toch niet hetzelfde zijn als de échte. Het is niet alléén het fietstochtje naar de yogaschool, het praatje bij binnenkomst, het kopje thee na afloop. Het is het geheime ingrediënt wat we nu moeten missen.

Ik ben er blij mee. Met de ontdekking dat we zo goed door blijken te kunnen online, telefonisch en op afstand. Dat de meesten de goede moed erin houden en blijven aanhaken op alle mogelijke initiatieven. Ook ben ik blij met het míssen van het geheime ingrediënt, want het maakt me duidelijk dat alles niet zomaar te vervangen is door onlinesubstituten. Dat we dit best aardig kunnen opvangen voor zolang het noodzakelijk is, maar dat we straks allemaal als de sodemieter weer terug willen!