Schrijver / blogger / dichter Heidi Koren geeft je maandelijks een update over haar ervaringen als yogi bij YogaNoord. Veel leesplezier!

December 2020

Je bent zelf een boom

De eerste keer dat ik deelnam aan een yogales is vijftien jaar geleden. Ik was met mijn jonge gezin net verhuisd naar een dorp en zocht wat aansluiting. Ik werkte fulltime en fietste iedere dag zo’n twintig kilometer. Sporten leek me al te veel moeite. Yoga leek me een goed idee. Ik wist er niets van.

De les die ik volgde werd gegeven in de peuterspeelzaal. Ik was met stíp de jongste van het gezelschap. Twaalf vrouwen van middelbare leeftijd zaten op de grond op een matje. De juf had een lijzige stem. De bewegingen waren traag. Soms was er lang niets. Ik moest voortdurend mijn mond houden. De les duurde anderhalf uur. An-der-half-uur. Daarna werd mij thee aangeboden maar ik wist niet hoe snel ik die af moest slaan.

Vijf jaar later was ik opnieuw verhuisd. Dit maal naar een hippe buitenwijk. Het dorpse leven was me toch niet zo goed bevallen. Opnieuw zag ik een briefje hangen op het prikbord van de plaatselijke gymzaal. De saaie, grijze les van de jaren ervoor was ik niet vergeten maar het woordje power maakte dat ik het een nieuwe kans besloot te geven. Poweryoga kón gewoon niet suf zijn.

En dat klopte. De poweryoga was dynamisch. Naderhand kletsten we nog na, oud en jong door elkaar. Met de juf kon je lachen. Steeds vaker nam ik de bewegingen mee naar huis. Ik leerde me aan om iedere avond in de boom mijn tanden te poetsen, met de kinderen deden we wie het langst in de kip of de kraai kon. Ik ben me bewust van mijn core, ga rechtop staan, trek te pas en te onpas mijn bekkenbodemspieren aan. Als ik me verveel ga ik een beetje diep lopen yoga-ademen.

Mijn poweryogajuf van destijds heb ik al jaren niet meer gezien. In de tussenliggende jaren heb ik verschillende yogasoorten uitgeprobeerd. Maar ook als ik niet naar de yoga ga, de yoga zit in mij. Ik hoop dat iedereen die in het begin afhaakt, ergens in zijn leven opnieuw wordt uitgenodigd door een boom, een kip of een kraai.