Stop thinking about it, start doing it…Yoga!

7 tips voor je eerste yogales

1. Wat neem je mee en wat trek je aan

Wees op tijd, ongeveer 5 minuten voor aanvang van je les. Op deze manier kom je rustig en ontspannen de les binnen. Je hoeft niets mee te nemen, matjes en dekentjes zijn in de studio aanwezig. Als je het prettig vindt kun je een handdoekje meenemen. Draag comfortabele kleding waarin je soepel kunt bewegen. Let er ook op dat het allemaal niet te losjes zit. Als je t-shirt bij omgekeerde houdingen steeds omhoog krult en over je hoofd hangt, dan ben je meer bezig met het naar beneden trekken van je t-shirt dan met de houding.

2. Laat thuis thuis

Yoga creëert evenwicht tussen lichaam en geest en zorgt voor innerlijke rust. Wil je die balans en rust uit yoga halen, dan is het verstandig om thuis thuis te laten. De meeste mensen volgen 1 yogales in de week, zorg er dan voor dat het yoga-uurtje echt jouw moment wordt.

3. Eet en drink niet te veel voor de les

Eten: het is niet verstandig om in de twee uur voor de les veel te eten. Yoga op een volle maag kan leiden tot krampen, duizeligheid en misselijkheid. Vooral als je zijwaartse draaiingen, vooroverbuigingen en omgekeerde houdingen doet.
Drinken: drink een half uur voor, tijdens en een half uur na de les geen grote hoeveelheden water. Iedere yogales kun je zien als een full-body massage, die je bij jezelf uitvoert. Het helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren. Door tijdens de les te drinken verstoor je dat proces. Zie het maar als een kacheltje wat is aangestoken en daar wordt water op gegooid. Daarna kan je je lichaam juist een handje helpen door extra te drinken (daarmee voorkom je hoofdpijn).

4. Blessures of klachten

Als je blessures of klachten hebt, moe bent, of als er iets anders aan de hand is, geef dit dan altijd door aan je docent. Een oude hernia, polspijn, mogelijke zwangerschap, rugklachten, hoge bloeddruk, wat dan ook. Voor alles kan een alternatieve houding worden aangeboden als dat nodig is.

5. Doe het rustig aan

Voor yoga moet je de tijd nemen. Je moet niet te snel en te veel willen en niet verwachten dat je na twee yogalessen totaal ontstresst bent of de hoofdstand kunt doen. Ga je overhaast te werk, dan heb je straks nog een blessure te pakken of raken je spieren overbelast. Yoga beoefen je op het moment zelf, geef je eraan over. Denk niet aan wat je wilt bereiken en stel jezelf geen strikte doelen, want dan gaat die ‘ingewikkelde’ pose geheid niet lukken. En onthoud dat yoga veel dieper gaat dan alleen het fysieke. Yoga brengt je in balans en zorgt voor bewustwording.

6. Gooi onzekerheden overboord! Yoga is voor iedereen

Elk lichaam is geschikt voor yoga. Voor yoga ben je nooit te dik of te dun, maakt het niet uit of je al wel of niet flexibel bent en ook leeftijd speelt geen rol. Durf te vragen om advies en hulp. En houd in je achterhoofd dat het niet gaat om die perfecte houding en het aanraken van je tenen. Yoga draait om bewustwording. Luister naar je lichaam, vertrouw op je lichaam en op jezelf en je zal merken dat die bewustwording vanzelf komt. Gooi onzekerheden overboord en zet een lach op je gezicht en geniet van die allereerste les.

7. Opgeruimd staat netjes

Na de les maak je de mat schoon, dit gebeurt na iedere les en tussendoor nog eens extra door mij.

We sluiten af met het drinken van een kopje thee of eventueel water.

Vooral als je net begint met yoga kun je last hebben van misselijkheid, hoofdpijn of andere klachten. Dat kan verschillende oorzaken hebben. De yogahoudingen stimuleren allerlei systemen in het lichaam, en brengen processen op gang zoals de afvoer van gifstoffen. Als deze afvalstoffen in het lichaam zijn losgemaakt kun je dat merken. Ook emotioneel zijn kan erbij horen. Hoe je reageert heeft met name te maken met waar jij spanning opslaat in het lichaam. Yoga breekt door blokkades, op manieren die je niet kunt voorspellen. Ben je helder en energiek? Geniet ervan! Moe? Doe een dutje! Ups and downs en emotionele schommelingen? Wees lief voor jezelf en probeer te accepteren dat het even zo is. Snel ben je er door heen en heb je onbewust heel veel innerlijke stress en spanning opgeruimd!

Enjoy!